<meta property="og:site_name" content="mat&amp;smak" />
Open/Close Side Menu
Search
Close
Search

Här berättar vi om en del av de hjältar vi besöker samt annan kunskap som vi förkovrat oss med.

Uppsnappat från Sverige & Världen

Salami på svenska

Alla kan plocka äpplen Alla kan plocka äpplen
Previous Article
Bytt, bytt, kommer aldrig mer tillbaka! Bytt, bytt, kommer aldrig mer tillbaka!
Next Article
Salami på svenska

För en tid sen besökte vi en välrenommerad kött- och charkuteributik och frågade om de hade någon svensktillverkad salami.
-Nej, det har vi inte för det finns ingen svensktillverkad salami som smakar gott, svarade ägaren till butiken.
Va? Det svaret trodde vi inte på en sekund och började genast leta efter korvar som kunde bevisa motsatsen.

Först var vi tvungna att läsa på lite grand. Vad kännetecknar egentligen en salami? Vad skiljer den från en vanlig prickig korv? Vi letar efter fakta och lär oss en hel del.

Salami är ett samlingsnamn på mjölksyrefermenterade, lufttorkade, saltade och kryddade korvar. Salamins hemland är Italien och där heter den Salame. Ordet kommer från latinska Salumen som beskriver en mix av saltat kött. Salamin har varit med sedan romartiden och under århundradena har ett otal olika varianter utvecklats.  I Italien är Salame både lufttorkad och färsk korv. Men utanför Italien är det nog trots allt den lufttorkade varianten som är mest känd. Salamin görs på malt kött, späck och kryddor. Salami kan göras på många olika köttslag - vanligast är fläsk och nöt, men det går också bra att använda annat kött. För att göra salami måste man tillsätta mjölksyra. Mjölksyran och dess enzymer är viktiga för aromen  och smaken i salamin. Man kan även tillsätta vitmögel i processen för att få en sötare karaktär. Sen är tålamod och väntan en viktig ingrediens. De stoppade korvarna ska torka och mogna i kontrollerad luftfuktighet och temperatur. Efter 2-3 månader har de lättat ca 30% i vikt och då är de färdig att njutas.

salami
Pierre Engström, Skinkeriet

När man säger salami så tänker man kanske framför allt på länder som Italien och Spanien, kanske även på Frankrike och Ungern. Men det finns så klart salami även i andra länder, så också i Sverige. Vi har under de senaste månaderna hittat flera svenska tillverkare bara i vår närhet här i Skåne. Vi har provsmakat salami som är gjord på get, linderödsgris, Råkulla-nöt, lamm, vildsvin och björn(!). Alla har en härligt egen karaktär och vi håller inte alls med den välrenommerade charkuteributiken om att det inte finns svensk salami som smakar gott. Vi har träffat några passionerade tillverkare, en av dem är Pierre Engström. Han är mannen bakom Skinkeriet och startade upp sin verksamhet för något år sedan.

-Jag kände en brinnande längtan efter att lära sig mer om kött och styckning. En kurs i livsmedelsförädling på Folkuniversitetet och resor till både Spanien och Italien fick mig att fundera över varför vi inte gjorde salami här hemma i Sverige. Alla förutsättningar finns ju, berättar Pierre.

Insikten ledde till handling och efter ganska kort tid har nu Pierre vuxit ur lokalen där han inledde sitt salamiäventyr. I dagarna flyttar han sin verksamhet till lokaler nära hemmet i Svarte på skånska sydkusten.

-Jag ser fram emot att få rymliga lokaler där jag kan experimentera med olika salamirecept, men även andra torkade charkuteriprodukter, säger Pierre entusiastiskt. 

När vi träffar honom har han ännu inte kommit på plats i sina nya lokaler, utan tar emot hemma. Där får vi kika in i hans privata kyl där salamikorvar, gjorda för eget bruk, hänger på fina rader. Nästa vecka börjar produktionen och lagom till advent kan vi få lov att komma tillbaka och provsmaka säger Pierre. Men Pierre är inte ensam svensk på salamihimlen  - vi vet att det finns många, många fler att upptäcka i vårt avlånga land. Så gör en insats för dessa små mathantverkare; fråga efter svensktillverkad salami hos din charkuterist. Om du som vi får svaret att det inte finns någon, så se till att du kan tipsa om en tillverkare i din del av Sverige. Tipsa gärna även oss, så lägger vi upp dem i vår MatGuide.

Text: Anna Harald, mat&smak
Foto: Marie Jönsson, mat&smak

/ Skrivet av: mat&smak / Antal visningar: 12178 / Kommentarer: 0 /
Skriv ut
Kategorier:MatPrat

Ditt namn
Din epost
Ämne
Skriv ditt meddelande ...
x

Kategorier

Arkiv

«juli 2019»
tiontofr
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
Back To Top